Sorry

Ik wil graag egoïstisch zijn. Dat vind ik heel moeilijk uit te spreken.
Ch: (lacht) Ik vermoed dat je egoïstisch op level 3 wil zijn.
Wil je alleen egoïstisch zijn voor je zelf? Wil je level 1: Fuck de anderen, wat kan het mij schelen?
Of wil je goed voor jezelf zorgen, opdat ‘jouw wereld’ daar het best bij gebaar is!


Ik wil het liefste het eerste en de laatste tijd gebeurd er in mijn relatie meestal het tweede.
Ch: En wat wil je nu werkelijk?

V: Ik wil heel graag goed voor mezelf zorgen maar niet ten koste van de ander.
Ch: En op de weg naar level 3 ontmoet je level 1 (de oude gewoonten). Dat klinkt heel simpel, maar dit is ongelooflijk belangrijk! Je gedoe komt juist naar boven in de context van je verlangen naar het volgende niveau. Deze noodzakelijke zoektocht, deze verwarring zou je level 2 kunnen noemen.

V: Het is wel pijnlijk!
Ch: Natuurlijk, het is niet minder rot. Maar als je het niet ziet in het licht van je ontwikkeling is het desastreus. De pijnlijkheid toelaten is de enige weg. Pijn is de stem van je verlangen naar het volgende level. Laat deze pijn ‘jou maar openbreken’ uit het harnas van de oude gewoonten.

V: Mijn angst is dat het niet alleen maar mij, maar ook de relatie kapot breekt.
Ch: Dat snap ik! Je weet echter nooit hoe de vorm van de relatie zich verder ontwikkelt. Mijn ervaring is echter wel, dat als er van mij uit een oprecht sorry komt, een echt gemeend sorry, dan gebeurt er iets wezenlijks.

Een sorry wat er alleen maar om gaat om jezelf te vrijwaren van het ongemakkelijk gevoel werkt namelijk niet. Als je sorry zegt waar de ander het belangrijkste is, dan gaat gegarandeerd het hart van de ander ook weer open. Dat is zo’n wonder!
En er zijn veel verschillende niveaus van sorry. 6x op hetzelfde niveau sorry zeggen, verliest op een gegeven moment zijn kracht.

V: Veel verder dan dat ben ik nog nooit gekomen.
Ch: Dan voel je de bui al hangen!
Er is iets meer nodig dan ‘oeps, daar gebeurde het weer, sorry!’.

Er wordt meer van je gevraagd. Er is geen weg er omheen.
Kun je tegen je partner zeggen: je krijgt me helemaal? En ik zal elke keer bij je terugkomen, als het nodig is op mijn knieën, want ik wil het met jou! Je krijgt me helemaal, ik kom bij je terug, wat ik ook uitgevreten heb.

V: Dat raakt me wel.
Ch: Als jij iemand deze diepte kunt laten zien dan raakt dat altijd. Het hart gaat weer open.

En het is nog steeds geen garantie dat jullie tot je 70-ste bij elkaar blijven. Maar er is dan is wel oprecht contact  in eerlijkheid en respect. DAT is de mogelijkheid tot een vervullende verdieping in jullie relatie.

 

Ik wil ook in gesprek