Kan ik ook zo wreed zijn?

Ik las een bericht waar ik van moest huilen. In India is een meisje verkracht en daarna in brand gestoken. In eerste instantie was mijn hart alleen bij het meisje. De daders, daar kon ik niets mee. In de loop van de dag probeerde ik mijn aandacht ook naar de daders te brengen. Wow, hoe houd ik mijn hart open? Naar het meisje is niet moeilijk, maar naar hen! Zo moeilijk! De vraag die bij me op komt is dan; ‘Kan ik ook zo wreed zijn?’ 
Ch: Het wordt voor mij altijd heel interessant als ik mezelf de vraag stel: Wat moet er in mij gebeuren opdat ik zoiets of zoiets dergelijks zou doen?

Dat is wel een goede manier om me weer te verbinden. Want het alleen maar afhouden, dat is het ook niet.
Ch: Er zijn zoveel ingangen om dit te bekijken. Een ervan is ‘cultuur’. Nog maar zo’n 50 jaar geleden zei men in India überhaupt nog niet echt iets van dit soort zaken. Toen ‘was dat nu eenmaal zo’. En voor veel mensen is dat nog steeds zo.

Ook al kwam er kiesrecht voor vrouwen zo rond 1900 en in India pas 50 jaar later, betekende niet dat er ook gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen ontstond.

Er zijn ontwikkelingen gaande. Er wordt meer en meer over gesproken en ook in India verheffen mensen woedend hun stem. De internationale gemeenschap kaart dit soort misstanden vol vuur aan. Echter een mening geven over de binnenlandse zaken van een andere land is ook nog niet zo lang gebruikelijk. De VN bestaat sinds 1945….. ‘het zou nooit meer gebeuren’. OMG het gebeurt nog steeds all over the place.
#Metoo ontploft de westerse wereld. Wij worden ook weer met onze neus in onze versluierde patronen rondom seks als machtsmiddel gedrukt.

Verdwaalde mensen.
Ch: Tja en mannetjesleeuwen eten de jongen op van een vreemd vrouwtje, opdat ze bereid is weer met hem te paren. Ook dat zit in het beestje…… Er is nog veel te ‘groeien’ he?

Nu weet ik weer waarom ik mijn ontwikkeling bewust ter hand neem!
Ch: Ik kijk naar alle momenten waarop ik misschien niet letterlijk iemand in brand steek, maar misschien wel in mijn hoofd. Ik steek iemands waardigheid in brand met mijn vernauwende meningen en oordelen. Omdat ik ergens niet uitkom.

Daar dacht ik inderdaad ook al aan.
Ch: Jij maakt even heel helder waarom we het ‘werk’ van bewustwording doen.

 

ik wil ook in gesprek